Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Ås IL

sesongen er avsluttet

Ås IL og NMBUI samarbeider om turorienteringstilbudet i Ås kommune. Vi tilbyr først noen vinterposter og når våren nærmer seg fyller vi på med mange nye og interessante poster. Mot slutten av oktober plukkes postene inn. Vanligvis er mange av postene våre knyttet til et tema. I 2020 var temaet "geologi", mens vi i 2021 fokuserer på "hoppbakker"! Temarelevante opplysninger er å finne for hver tur under tag'en "Kulturminner".

Hva er turorientering?

Turorientering går ut på å finne oransj-hvite postflagg i terrenget ved hjelp av kart og kompass. Du kan oppsøke postene når du vil, i hvilken rekkefølge du vil, og så sakte du vil om du vil.

Du finner fram til oransj-hvite postflagg ved hjelp av kartet og de beskrivelsene som følger med. Det er verken nødvendig med avanserte kartkunnskaper eller kompassteknikker man uansett har glemt. Postplasseringene er også oppgitt med koordinater for den som heller vil la seg lede av en GPS-dingsboms. 

Turorientering gir trim, naturopplevelser og glede – som varer helt til oktober. Dette er kanskje den beste måten å bli kjent i bygda på – både for innfødte og tilflyttere. Ås-landskapet er en skattekiste for den som kommer seg ut.

Forberedelser

Enkeltkart for årets turorientering kan kjøpes og lastes ned fra "turer" på menyen, enkelte er også gratis. Den beste kartkvaliteten får man likevel ved å kjøpe Tur-O-konvolutten hos en av bokhandlerne i Ås (Ås Libris i Ås Kvartal, og Boksmia på NMBU Campus). I Tur-O-konvolutten ligger det en beskrivelse av poster med kartutsnitt for å se hvor postene er. Tegn postene over på kartene som følger med, pakk sekken og gå ut i skogen. Postene ligger midt inne i ringen (koordinater for å måle seg frem eller ta poster med GPS er oppgitt bak på arket og her på nettsida).

Turene kan også lastes ned fra denne nettsidasida ("turer" på venstremenyen).

Ute i skogen

På postflagga er påført en kontroll-bokstav.  Denne skal du føre opp på kontrollkortet (kjøp flere kort hvis flere i familien vil sende inn), eller registrer på nettet.  Dersom du ønsker å klippe på nettet vil du hele tiden få oversikt over dine poeng og hvor mange poeng du mangler for å få merke i de forskjellige valører. Registrer alle i ditt turfølge her: http://turorientering.no/bruker/ny
Du kan også registrere ved å laste ned appen Turorientering, ta  med telefon ut, og skanne QR-kode på posten.

Greier du merket?

  • Hver post gir 1 poeng.  Kravet til gjennomført turorientering er 35 poeng. 
  • For barn under 15 år er kravet 30 poeng, men på turene i venstremeny som er merket familieturer, er et noen ekstra poster som bare de under 12 år kan registrere slik at det er enklere å få nok poeng. Disse postene kan bare registreres på nettet. 
  • For personer over 80: 15 poeng.

Første gang du klarer kravet får du bronsemerket, 2. og 3. gang får du henholdsvis sølv- og gullmerket.  Ved 5., 10., 15., 20., 25., 30 og 35. gangs gjennomføring kan du få kjøpt flotte plaketter som markerer begivenheten (200 kr).

Andre tilbud

Så lenge korona-situasjonen gir restriksjoner på treninger, vil det ikke være organiserte treninger i regi orienteringsgruppa i Ås. men vi kommer til å legge ut ulike opplegg som er åpne for alle. Se på appen UsynligO.no, og følg med på orienteringsgruppas Facebookside (Orientering i Ås).  

Del opplevelsene dine

Hvis du er et kameramenneske; ta gjerne bilder underveis – så tar vi en (digital) bildeframvisning på samlinga til høsten.

Del gjerne tur-oplevelsene med andre på tur O-bloggen

Tegnforklaring til orienteringskart

På alle orienteringskart er det vanligvis påtrykket tegnforklaring. Hvis du laster ned noen av oppleggene fra nettsida så kan tegnforklaringa være klippet bort i utsnittet. Se da her:
http://www.o-skolen.no/dokumenter/1270559268-NOF_KARTTEGN_NYBEGYNNERE_2010.pdf

Vil du finne flere poster?

Ta turen over til naboen: http://turorientering.no/ksol/

Lurer du på prisene?

Konvolutten koster kr 300 i butikk og kr 350 her på nett (pga. administrasjonskostnader).
Priser på enkeltturer her på nett og i app er satt slik at det skal lønne seg å kjøpe hele pakka.