Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Gjølgalia

turer er åpne

Kart over området fra Gjølgalia-Gammelgården-Granlia-Trolldalen-Rauhammaren-Svartvatnet, på nordsida av fylkesvei 710 ved Gjølga.

Området er preget av skogvokste lier både ved Gjølgalia og Granlia, mens det på Liaheia er snaufjell med flere gamle steinvarder og viltert terreng mot Trolldalen og Rauhammaren.

De største vardene ble satt opp av gjetere som gjette dyr i området på slutten av 1800- og først på 1900-tallet. En av de som var med å satte opp vardene, flyttet til Amerika, og i 1954 var han tilbake på Liaheia og så om vardene.

Fra toppen av Liaheia ser du ut over Gjølgavatnet og Gjølgagrenda. Fra østenden av kartet kan du se over til Almfjellet hvor det er bergmalerier fra veidetiden.

I området Gammelgården, sørøst på kartområdet er det svært idylliske områder med velstelte voller og skogsområder.

Fra Gammelgården går det en sti over til Dammen nordvest i Gjølgavatnet. Stien er enkelte steder litt utydelig.

I de siste 13 årene har det vært arrangert Triatlon Gjølgavatnet rundt Gjølgavatnet. Det starter på gården ved Gjølgalia med sykling på fylkesveien til Elveng og videre på grusvei til østenden på Gjølgavatnet. Derfra er det løping/gåing frem til Tysbotn ogTysbotnneset. Derfra er det svømming over det smaleste sundet frem til Gammelgårdsneset. Derfra er det løping på sti/vei frem til startpunktet, en tur på tilsammen ca. 14 km. Arrangementet er uhøytidelig, og har samlet både trimmere og konkurransedeltakere i alle aldre. løpet går i midten av juli hvert år.

Turer i området