Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Kullmile

I området Sessvollmoen og Bergermoen finnes det en lang rekke kullfremstillingsanlegg, bedre kjent som kullmiler. Et kullfremstillingsanlegg er for fremstilling av trekull, og det finnes ulike typer slike anlegg. Kull har i svært lang tid vært en av menneskets viktigste kilder til energi. 

En kullmile ble brukt til å produsere trekull fra ved. Hensikten med å omgjøre ved til trekull er at man fjerner det meste av vanninnholdet i veden for å oppnå høyere temperatur ved videre forbrenning. Kullmiler var plassert på flatmark og kunne ha en diameter på over ti meter. Milen ble dekket med granbar eller torv og deretter antent. Brenningen kunne ta fra sju til elleve døgn, avhengig av milas størrelse og vedens fuktighet. Spor etter kullmiler kan sees som flater med aske og trekullrester, omkranset av runde voller eller groper. Kullmile er en samlebetegnelse for ulike miletyper som kullmile, reismile, liggemile osv.

Årets tur-o post nr. 43 er lagt til en av de mange kullmilene i området.

Kilde: Wikipedia og Kulturminnesøk

Turer i nærheten av kulturminnet