Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Storhengslet, Nøstetangen og Loe Brug

Ved post G43, ved utløpet av Vestfosselva lå det to boplasser, som etter det gamle kartet fra 1826 ble kalt for Nysted. Rett på nordsiden av elveoset lå det gamle Storhengslet som nevnes alt tidlig på 1600-tallet.

På denne tiden ble tømmeret trukket med hester oppover Vestfossenelva, en strekning på 5 kilometer.

Den nederste delen av Vestfosselva kalles også for Nøsteelva. Tangen på nordsiden heter Nøstetangen, og her lå Eikers kanskje mest kjente industribedrift gjennom alle tider.

Nøstetangen glassverk var i virksomhet fra 1741 til 1776 og ble drevet av "Det nordiske Compagnie". Dette ble Norges første glassverk og ble et av de ledende glassverk i Europa på den tiden.

På tangen mellom Storelva og Nøsteelva ble Loe Bruk anlagt i 1919. Det var et stort sagbruk og et eksempel på at elektrisiteten ga støtet til bygging av ny industri på Loesmoen i perioden rundt første verdenskrig.

Etter en brann i 1943 ble bedriften flyttet lenger inn på øya. I det samme området ligger nå "Bergans of Norway", kjent produsent av ryggsekker, turklær og annet sportsutstyr.

Kilde: Kulturminnetavla er laget av Eiker Kulturminneråd og Loesmoen Vel

Turer i nærheten av kulturminnet

Eiker OL (Eiker-bygdene) har ikke lagt inn noen turer i nærheten så langt i .