Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Totland

turer stengte 25. jun

Totland og Fanahytten er utgangspunkt for mange flotte turmål. Området har blitt stadig mer besøkt de siste årene på grunn av de fine skimulighetene på vinterstid - men Totland er minst like fint om sommeren. I tillegg til skiløypene og den barnevogn-vennlige veien over Grindåsen til Frotveit, er det også godt med stier i området. Totland er også utgangspunktet for mange turer til Livarden - et fjellområde der Fana også har turorientering enkelte sesonger.Fra gammelt av har fjellet og dalene her og Livarden vært benytta sommartid til beitedyr fra gårdene på Totland.

Totland blir av noen betegnet som "skisportens vugge i Bergensområdet" og her ble det bygget mange lagshytter tidlig på 1900-tallet. Bergen Skilag reiste den første i 1987 og siden følget Brannhytte, Mindehytten, Døvehytten, Jernbanehytten, Fanahytten, Hardyhytten, Maihaugen og Wallhall. Frem til krigen var det ingen regelmessig rutebilforbindelse så folk dro opp på lørdagettermiddag og overnattet med lystige aktiviteter. Da biler ble allmanseie og vegen til Kvamskogen ble utbedret avtok aktiviteten på lagshyttene på Totland og i dag er det berre Fanahytten på Krekjebærhaugen som fremstår i moderne form.

Det er rikelig med parkeringsplasser på Totland sommerstid - men på de aller største utfartsdagene vinterstid kan det blir trangt om plassen.

Kartet blir vanligvis levert i målestokk 1:10000 med 5 m ekvidistanse, men blir på turorientering.no også enkelte ganger levert i annen målestokk. Synfart og digitalisert av Jon Tvedt og Magne Raadal. 

Turer i området