Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Mnd post for september/oktober.

Navneliste for besøk på månedens post finner du nå på post nr. 1 på Smøråsen sør. Den ligger tett ved Klokkarvatnet like nord for veien mellom Fana kirke og Hamre bro ved Kalandsvatnet. Posten står høyt og fritt på en kolle med utsikt sørover. Du kan skrive deg inn på listen helt fram til sesongslutt den 15. Oktober.

Annullering av post 24.

Etter å besøkt høydepunktet for post 24 i dag, har vi likevel besluttet å annullere. Vi antar at grunneier ikke var særlig begeistret for trafikk inn på beitemarken.

Redigering av innlegg og post 24

I øvre høyre hjørne av innelgget ditt ser du et “blyant”-symbol, og via dette kan du korrigere og publisere på nytt.

Kyr liker neppe smaken av våre plastkjermer, så vi tror noen bevisst har fjernet posten. Post 24 blir derfor annulert.

Mvh
Jan O Ormberg
Fana tur O

VM i orientering

Jeg har problem med å få redigert bloggene mine. Er det mulig? Jeg skulle avslutte forrige blogg med den positive vinklingen på en slitsom tur, at jeg etter bad og vask av kropp og støvler og sokker og regntøy, skal jeg sette meg ned og nyte VM i orientering der det nå løpes stafett. Kanskje kan jeg få noen tips om hvordan jeg skal gå fram. Uansett setter jeg foten forsiktig ned når jeg leter etter poster, både dem som er spist og dem som er gjemt.

Ut på tokt til posten som var..forsvunnet

Det ble en hyggelig start på orienteringsturen. Jeg fant greitt postene 49 og 50 og solen tittet fram. Utsikten fra post 49 var flott. Så vandret jeg stien nedover fra post 50. Etter behagelig vandring på det som jeg antar var en gammel vei, kom jeg ned til en port, og innenfor sto kyr og okse med svært lange horn. Jeg lurte meg forbi langs kanten av jordet. Dette skulle straffe seg. Plutselig forsvant støvel ned i våt myr, og jeg lå langflat i sumpen. Dette gjentok seg flere ganger, men jeg fikk hver gang dradd beina opp og kom til slutt over jordet. Så bar det opp berget som sto merket på kartet. Det var ikke helt enkelt å komme rundt og under og over gjerdene som var satt opp for å holde buskapen på plass, og muligens turorientererne ute, men snart var jeg på høydepunktet hvor posten nok har vært. men bare trådene hang igjen. Det lå kuskitt rundt omkring, så de har vært der, og kanskje har den røde fargen fristet eller provosert dem. Uansett, posten var ikke å se. Jeg ble glas over å høre at ikke bare jeg har leitet forgjeves. Nå er det tid for et bad, og så skal V

GUNNAR OG MATHIAS - PREMIEVINNERE MÅNEDENS POST PÅ HAVET

Vi møter Gunnar Grunnaleite (1954), den ene vinneren av mnd-postpremie for signering på post 64 på Havet. Han forteller at i år har han og barnebarnet Mathias Aleksander Grunnaleite (2004) sammen trålet våre ulike terreng på sporet av de røde og hvite postflaggene, og også notert navnene inn på listen i postkassen. De ble gledelig overrasket over at de skulle vinne en premie. Vi overrekker begge to den tradisjonelle premien, Fanas 90-års jubileumsbok fra 2010 og Mathias – 14 år – får en flott drikkeflaske i tillegg. Mathias har drevet litt med fotball i Fana IL inntil for et års tid siden. Nå er han av og til med farfar på jakt etter o-poster, og synes det er kjekt. På det ene bildet poserer Mathias på Fanas flotteste utsiktspunkt, tur-O-post 62 hvor du ser utover Søfteland helt til Tysnes i det fjerne.

Gunnar som opprinnelig er fra Skjold i Vindafjord, forteller at han drev med o-løp i sin ungdom, og konkurrerte bl.a. mot Jan Fjærestad i Vestlandsmesterskapet i Tysvær i Rogaland i 1969. Da vant Jan Fjærestad. Tiden som aktiv o-løper tok slutt på midten av 70-tallet, men for tre år siden tok Gunnar opp igjen sporten ved å prøve tur-orientering og har stor glede av det. Han forteller at de neste dagene står foto-o-runden på Skjold for tur, på sykkel gatelangs.

Vi gratulerer med premien og ønsker en god sommer videre.

Jan O Ormberg
Fana Tur-O

MÅNEDENS POST FOR JULI OG AUGUST

Postkassen er nå plassert ved tur-o-post nr. 19, sørøst på Smøråsen ovenfor Hatlestad terrasse, på den velkjente kanonstillingen der Smøråsfjellets Venner har tilrettelagt med gapahuken Kakebu med sittebenk og grue.

Det står faktisk en fysisk kanon her, og et vaktmannskap av en langhornet bukk, et flerarmet troll og uglen Obersten, er strategisk plassert. De vokter postkassen vår med navnelisten som henger på et tre ved en løpegrav, og de er klare til å fyre av kanonen hvis noen prøver seg.

Dette var en tysk forsvarsstilling under krigen og kanonen skulle brukes mot en alliert invasjon som tyskerne fryktet skulle komme sørfra på Os-vegen mot Bergen. Kontrollen mot sør var upåklagelig da her ikke var skog i gamle dager.

Selv om du har vært her på post 19 tidligere i vår, ta deg en ny tur og skriv deg inn på navnelisten. Du kan vinne en fin premie, bl.a. Fanas 90-års jubileumsbok fra 2010 med mange flotte illustrerte artikler om aktivitetene i vårt Fana Idrettslag. Enkleste adkomst er fra Osvegen på Valle, hvor du nordfra tar av til høyre og følger skiltingen til Smøråsfjellet.

Jan O Ormberg
Fana IL – turorientering

Skogen er litt skummel, men turorientering med bestemor er dødskult!

Vi er godt i gang med turorienteringsturer. Vi består av Agnar, 4 år, Sigrid, 6år og undertegnede, bestemor på 70. Vi ble kjempefornøyd da Jan Olav sendte melding om at vi hadde vunnet mai-premien. For å gjøre kartlesingen litt mer barnevennlig, lager jeg små håndtegnede kart som barnabarna kan tegne inn detaljer på. Jeg leegger ved et slikt kart. Ellers synes Agnar som går i barnehagen til vanlig, at Kanonstillingen er den tøffeste posten. Og så Pytten da. Den var vanskelig å finne, og han var litt bekymret for at den var så liten at den ville forsvinne i løpet av sommeren slik at andre ikke ville finne den. Vi får håpe på en regnfull sommer. Sigrid går i førsteklasse. Hun betrodde meg en hemmeligheten på forrige tur. Hun syntes skogene vi gikk i var litt mørke og skumle, men likevel var det dødskult å være med bestemor på orientering. I fjor ble vi sittende fast i rotveltskogen på Totland. Da sier jeg til Agnar: Nå tror jeg vi tar en picnic. Han svarer kjapt: Har du duk med? Vi måtte klare oss med to sitteplater, men det gikk fint. Vi gir aldri opp, kom det sp fra han da vi forsøkte å komme oss ut av skogen.

PREMIERING FOR MÅNEDENS POST I MAI

VI GIR OSS ALDRI
Søsknene Agnar og Sigrid B. Askvik sammen med farmor Ida Gjul skrev seg inn på listen i postkassen på post 76 på Smøråsen. På bildet holder de godt i premiene som ble utdelt forleden. Agnar og Sigrid er blitt ivrige turgåere i fjor og i år. De skriver, via farmor Ida, malende om alt spennende man kan møte på tur-O-tur. Om blomster, hjort og hortebæsj og hvordan krysse bekker, bløte myrer og opp bratte skrenter, og komme seg gjennom tett kratt og rotvelter til posten under mottoet «VI GIR OSS ALDRI». Strålende…. Slik vi omtalte i fjorårets siste innlegg på turbloggen.

Vi er svært takknemlige for oppslutningen om vår månedens post. Hele 48 av dere skrev dere inn på listen.

Vi ønsker alle en god sommer, men glem ikke navnelisten i postkassen som nå henger ved jerngrinden på post 64 på HAVET.
Hilsen
Tur-O-komiteen
V /Jan O Ormberg