Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Birkelandsfjell

turen er åpen
Kartside for Birkelandsfjell
Forhåndsvisning av kartside du får ved kjøp av turen.

Birkelandsfjell er et platå mellom Totlandsveien FV5192 i øst og Osvegen E39 i vest. I nord avgrenses terrenget av Birkelandsbotn og Bjøllebotn og Fjellbirkeland. I vest/sørvest finner du boligområdet Valle med butikken Spar Valle og Nydal Bygg. På platået er store arealer dekket med oppvoksende planteskog mens i den østre delen rundt Ljosvoll gård er det store gule arealer med hogstfelt. Fra alle retninger finner du stier og grusveier oppover og inn i Birkelandsfjell. Skogsgrusveien fra Fjellbirkeland er under anlegg og skal føres over hele platået norddover mot nedgangen til Bjøllebotn, rett over (sør for) vår post 13. I skrivende stund, medio mars, er veien ført fram til kanten ned mot Valle like ved post 15. Herfra ser du over mot østskråningen av Smøråsen. Veien er i ferd med å ta en skarp sving i til høyre for å føres videre nordover. Framdriften i veiutbyggingen avhenger av tilgangen på fyllmasse fra tunneldriving rundt Bergen. 

Viktige kulturminner på Birkelandsfjell er flere trigonometriske søyler, vist som små markerte sirkler, på vår post 15 og en like vest for vår post 23. På toppen av Ljosvollsvarden 301 moh, står en høy steinvarde, ved post 14, også den markert med liten sirkel på kartet. Noen ruiner av grunnmurer finner vi også. Post 36 ligger på restene av et torvhus, mens post 12  er plassert midt inni en tilsvarende mur. 

Kalandseid IL har merket turløyper på Birkelandsfjell, under navnet «Vallaheiane trails». Særlig turer mellom Sandven i sør og Fjellbirkeland. De er merket med opphengte gule og rødmalte pinner, og kan gås som rundturer.

Området turen går i

Kulturminner i nærheten

Siste anmeldelser av turen

Ingen anmeldelser for Birkelandsfjell enda.