Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

034 - Semsmåsan

Semsmåsan

Nordøst for posten, på østsiden av Fløyta, ligger Semsmåsan, en 25 mål stor myr som til alle tider har vært brukt til torvskjæring.
I 1938 ble det imidlertid satt i gang stordrift i regi av Bærum kommune, og det var Fritjof Ahlquist på Furholmen som hadde jobben. Han holdt på til 1952. Semsmåsan har navn etter Sem gård i Asker som tidligere eide grunnen.
På det meste var det 20 torvskur her på myra, men de forsvant da torvproduksjonen opphørte. Asker og Bærum
Historielag i samarbeid med Idrettslaget Jutul satte i 1994 opp et torvskur til minne om torvskjæringa på Semsmåsan.

På myren Semsmåsan ble det fra 1938 og til ut på 1950-tallet drevet storstilt produksjon av torvstrø - tørket torv som ble brukt som strø i fjøs og staller og som gjorde det enklere og rensligere å samle gjødsel fra husdyrene. Første året ble det tatt ut hele 500 kubikkmeter torv fra Semsmåsan, og til dette trengtes hus for å tørke torven. I alt ble det satt opp 20 torvtørkehus her, og torvuttaket er fortsatt synlig som tre lange, dype furer langsetter myren. Tørkehuset som står her i dag, er godt synlig fra skiløypen, men er en replika bygget i 1994. I snevær er det fint å raste her, men byggverket gir ikke særlig le for vinden...(Skiforeningen)
Fotograf: Ivar Gilså

Turer i nærheten av kulturminnet

Flaggspretten (Bærum) har ikke lagt inn noen turer i nærheten så langt i 2021.