Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Lensmannsmordene på Vågård

Lensmannsmordene på Vågård
 

Ved et innbrudd hos landhandler Vegger Strømmen ved Røste i Ådalen ble det bl.a. stjålet dynamitt og morakniver. Lensmann Solumsmoen og politibetjent Grylling fra Hønefoss, fulgte etter tyvene til Vågårdsåsen. Klokka tre natt til søndag 22. august måtte de gi opp på grunn av mørket. Dagen etter fikk Grylling forfall, så lensmann Aalde ble med i steden.

Lensmennene Oluf Aalde og John Solumsmoen overrasket de to tyvene Sigurd Henning Madsen og Anton Emanuel Oscar Svensson alias Harald Ekløv alias "Østa-Linas Poik" som hadde rastet oppe i Vågårdskauen.

Det de ikke visste, var at karene var bevepnet. Lensmann Aalde kastet seg mot Svensson for å ta våpenet, men ble skutt. Det samme ble Solumsmoen som også kom styrtende til for å hjelpe. Solumsmoen døde straks, men Aalde ble hard skadet.

Utpå mandag formiddag ble lensmennene savnet og folk ble sendt ut for å lete. Ved halv sekstiden på ettermiddagen ble de to funnet liggende i skogen. Lensmann Aalde levde fortsatt. Han var skutt to ganger gjennom høyre lunge og ut gjennom brystet. Han var også skutt gjennom pannen.

Lensmann Solumsmoen var skutt i hjertet og påført to knivstikk i halsen. Det var spor etter voldsom kamp hvor mosen var sparket opp, og det var blodspor omkring hele området. Lensmann Aalde ble fraktet til Torkild Waagaard på gården Øvre Vågård hvor han døde ved 5-tiden tirsdag morgen.

Det ble satt igang en stor etterforskning og utlovet en belønning på kr 3000 til den som kunne gi opplysninger som førte til at morderne ble tatt. Det er i dag satt opp to kors der lensmennene ble funnet

Den 28. august ble begge lensmennene begravd ved Hønefoss kirke. Alle butikkene i Hønefoss stengte under begravelsen, og over 2000 mennesker møtte fram ved kirken. Det var sogneprest Otto Christophersen som forrettet i begravelsen.

I 1933 skrev Gunnar Larsen boka "To mistenkelige personer", en bok som ble filmatisert på 50-tallet. Men filmen ble stoppet av Henning Sigurd Madsen, som da hadde sonet ferdig sin livstidsdom. Filmen ble først vist i 2000.

Den andre tyven, svensken Anton Emanuel Oscar Svensson, skjøt seg selv da han ble omringet i Østfold.

Den 2.11 var Sigurd Madsen med på åstedsbefaring på Vågård. Dette ble holdt strengt hemmelig da man ellers trodde folk ville ta saken i egne hender og lynsje Madsen. Madsen innrømmet å ha skutt på begge lensmennene. Hans detaljerte forklaring finnes i Ringerikes Blad fra 3.11.1926.

Minnestenen på Vågård ble avduket den 22.august 1981, på årsdagen 55 år etter mordene.

Skrevet av Frank Tverran

Turer i nærheten av kulturminnet