Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Schjongslunden

Schjong  (Schjongslunden) - Post 1

(Fra Wikipedia, den frie encyklopedi)
Schjong eller Schjongstangen er et bolig- og friluftsområde som ligger i tilknytning til Hønefoss, på Sørsiden av byen. Området var opprinnelig ikke en del av byen, men det ble inkludert fra 1. juli 1938.
Schjongstangen dannes av elva, som her gjør en meander og danner en naturlig tange. Den sørligste (ytterste) delen er friluftsområde og kalles Schjongslunden. Nord for Schjong ligger Løkka, som kan hevdes å være området nord for Thornes gate.
Primær adkomst til Schjong med bil går via Sundgata og Dronningens gate, men det er også mulig å kjøre inn i området via Schjongs gate fra Owrens gate.
Schjong preges av villahusbebyggelse, firemannsboliger og friluftsområdene mot sør, som blant annet inneholder Hønefoss idrettspark, AKA Arena og Schjongshallen. Tidligere var det også et friluftsbad der, men dette er nå stengt.
Ute på Schjongstangen lå det en lund med gras og trær. Det er omtrent 100 år siden. Den ble kalt Doktor Schjongs lund, altså Schjongslunden. Doktor Arnt Johan Schjong eide Schjongstangen. Han likte å ha det hyggelig og festlig rundt seg. Derfor startet han et ute-teater i Schjongslunden – med scene, dansegulv og restaurant.
Mang et dansetrinn har blitt tatt og gjennom tidene gjestet mange kjente artister scenen i Schjongslunden. Det er sikkert noen som nikker gjenkjennende til artister som Zetterstrøm og Kristoffersen, Kurt Foss og Reidar Bøe, Jens Book Jensen, Erik Bye osv.

Turer i nærheten av kulturminnet