Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Kniplia

Kniplia

Spør du barn og ungdommer i Gjerdrum hva de forbinder med Kniplia, vil de fleste svare alpinbakke og motocross-bane. Spør du derimot de eldste i bygda, vil svaret like gjerne være hoppbakke og pukkverk. Kanskje vil noen også huske at Kniplia var en av tre mulige tomter da Veståsen skole skulle bygges i slutten av 1970-årene, og en og annen vil nok huske at Kniplia var arena for NM i orientering i 2011.

I første halvdel av 1900-tallet var skihopping det store vinterstid i Gjerdrum. Bakken her i Kniplia lå omtrent der skitrekket er i dag og ble bygd da idrettslagets første bakke, Årstadholmen, ble ødelagt av det store leirraset i 1924. Hoppbakken i Kniplia var nesten like stor som datidens Holmenkollen! Bakkerekorden var på 53 meter og ble satt av Johan Skaarer fra Lørenskog. Hoppkonkurranser var skikkelige festdager med mange glade tilskuere, vaiende flagg og hornmusikk i pausen.

Det er fortsatt en hoppbakke lengst sør i Kniplia, men den har ikke vært i bruk de seneste årene. Derimot er det stor aktivitet i alpinbakken på dagtid i helgene og på kveldstid ellers i uka. Kniplia Skisenter reklamerer med både alpint, snowboard og telemarkskjøring, og de klarer å forlenge sesongen ved å produsere kunstsnø når kuldegradene melder seg.

Da Åsvegen (nå: Fjellvegen) skulle bygges midt på 1960-tallet, trengtes det mye stein til grunnarbeidet. Brødrene Olstad startet da pukkverk i Kniplia, og de leverte «kortreist» pukk både til veibygginga og til opparbeiding av boligfeltene på Hungerholt og Grønlund. Nevnes bør også at «musikken» fra pukkverket inspirerte ei lokal visegruppe så mye at de kalte både gruppa og et platealbum de ga ut i 1975 for «Kniplia Pukkverk». To år senere kom albumet «Fest i Kniplia». En av frontfigurene i gruppa var avdøde Stein Ove Berg fra Kløfta, kanskje best kjent for visa «Manda’ morra blues».

Det siste tilskuddet til aktiviteter i Kniplia er motocross-banen. Gjerdrum Motorklubb driver den cirka 700 meter lange banen med to store platåhopp og en del mindre kuler. De har trening på tirsdager og lørdager i sommerhalvåret. Reglene sier at man kan kjøre motocross på godkjente baner fra den dagen man fyller fem år, så her ligger alt til rette for en aktivitet for tre-fire generasjoner på samme tid og sted!

 

Turer i nærheten av kulturminnet