Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Kanopost nr 2.

Det er jo idyllisk på Fjorda og kombinert med en brukbar villmarksfølelse så blir det en flott turopplevelse.

KANOPOSTER

Ja, så var de to kanopostene satt ut. Det ble kjempevær utover dagen og en flott opplevelse på Fjorda. De som ønsker kan altså ta turen allerede nå. Dersom du ikke har kano selv så er det sikkert fornuftig å forhåndsbestille hos en av kanoutleierne. Vestland ligger nærmest postene.

Begge postene skal det være mulig å 'ta' uten å gå i land, men det er jo hyggelig med en rast eller to på en slik tur. Husk å følge reglene for bålbrenning etc. som gjelder for Fjordaområdet.

Jeg la ut postene sammen med William på snart 9 år og turen på tilsammen snaut 4 timer var helt overkommelig for oss begge. Vi la da inn en lang pause på post 2, og et par andre kortere pauser. Godvær anbefales for førstegangskanopadlere. Det er fort gjort å bli nervøs når vind og regn tar tak i kanoen og en er litt utpå. Det er forresten mulig å ta begge postene uten å være langt fra land særlig lenge ad gangen.

HVALBYKAMPEN - RÅNÅSEN

Dette er jo en topp mange ser hver dag, og som mange allerede har vært på. Den er likevel verdt en ny tur. Denne gangen tok vi turen fra sør. Det går såvidt an å kjøre inn veien rett vest for Randsjøen. Kjørte da til den skarpe svingen og videre til 'knekken' før der stien tar av. Der var det greit å parkere. Det er vel også OK å parkere der stien tar av. OBS! Veien passer nok best for biler med noe klaring under, men det gikk nå bra med Opel Zafira. dersom en mer redd for bilen lønner det seg å ta posten fra nord, men parkering ved Sandgrava.

Turen fra sør går mest på en vei opp til antenneanlegget, deretter sti mot toppen. Et stykke før toppen går det an å finne en benk til høyre for stien med super utsikt utover Randsjøen og videre sør-østover.

BISLINGEN

Satte ut disse postene lørdag 29. mai. Etter at den dårlige veien opp til Bislingen fjellstue (som nå står og forfaller) var det å starte med post 1 i kjempefint vær. Etterhvert så ble det både regn, torden og haglbyger. Men det ble likevel en fin tur. Dette er jo delvis skikkelig villmark, særlig i den vestre delen som ikke er i bruk så ofte. Postene kan tas på en tur, men med barn så anbefales å dele det opp.

Post 12 er bare 150 m fra post 11, men kan bli vanskelig dersom en kommer ut av kurs. Et tips er å følge søkket som går i forlengelsen av post 11. Dette går i riktig retning og snart ser en et lite platå tol høyre. Da skal posten ligge greit til i søkket.

Post 13 (!), søkket, ligger slik til at den er vanskelig å se på særlig avstand. Den ligger jo nord for et skikkelig steinområde så det er å gå i enden av det og så litt til.

SYLJUSÆTERHAUGEN

Her tok jeg opp fra Syljusæter, en idyllisk setervoll rett over veien for innkjøringen til Lygna Skistadion. Det var å gå oppover vollen et stykke før retningen ble satt nordover. Det gikk over et stor hogstområde. Så ble det mer skog. Posten ligger ute på kanten av høydedraget, gjerne lenger nordover (flere små åser) enn en skulle tro i følge kartet. Her er det et gammelt trigonometrisk punkt som viser at det er riktig sted. Gå gjerne litt vestover for posten, retning RV4. Da åpner det seg en fin utsikt over store myrer, Einavannet og videre.

DALASJØHØGDA

Ikke alle topposter har fantastisk utsikt, og Dalasjøhøgda er vel en av disse. Dersom en går noen hundre meter nordvestover (rett før det går bratt ned) så får en likevel en flott utsikt. På 1:50000-kartet er det jo ikke mange detaljer og det kan virke langt fra enden av 'veien' som er tegnet inn vest for posten. Jeg parkerte der veien krysser bekken og gikk så oppover. Den siste biten ble vanskelig, både tett og bratt.
Som det ofte er på 1:50000 kart i tungt terreng så ble det lenger enn jeg hadde trodd.
Det er mulig et utgangspunkt fra sør eller nord er bedre. Selve posten ligger på det trigometriske punktet som er tegnet på kartet. Det er jo nå i en sørgelig forfatning.

VASSBRÅSKURVEN

Siste post satt ut i dag (31.05.2010). Det ble topposten på Vassbråskurven, en topp på 762 m.o.h., rett nord for Sagvollen. Tok utgangspunktnord for krysset ved Bustevollen (ikke den ved Lushaugen). Det går en sti et stykke på vei rett vestover, men den blir borte etterhvert. Det er mulig det er bedre å følge slepet etter skogsarbeid som tar av til høyre etter ca. 100 m. Det er jo ca. 200 høydemeter så det blir bra trim gjennom terrenget de siste 150 høydemeterne. Men så kom jeg ut på eggen sør for toppen og da var det bare velstand. En liten sti viser vei. Når en er på toppen er en ikke i tvil, da blir det flott utsikt til alle kanter. En liten 'varde' markerer toppen. Her er det vel verdt en god rast før turen ned igjen.