Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Frognerseteren

turer stengte 18. okt

Frognerseteren er et populært helårs turområde i Nordmarka i Oslo. Stedet var opprinnelig en seter som til 1848 lå under Frogner Hovedgård i daværende Aker, og til seteren hørte en del av skogen i Nordmarka, tidligere kjent som Trevoldskogen og nå som Frognerseterskogen. Frognerseteren og Frognerseterskogen ble solgt til Christiania kommune av Thomas Heftye's enke i 1889 og ble den første kommunalt eide skogen. Siden 1891 har det vært drevet restaurant på eiendommen.

Frognerseteren stasjon er endeholdeplass for Holmenkollbanen og ligger i sørskråningen av Tryvannshøgda, 469 meter over havet. Etter at Holmenkollbanen ble forlenget hit i 1916, har tilstrømningen til Frognerseteren vært jevnt stigende, og er i dag et av hovedutgangspunktene for turer i det sydlige Nordmarka.

Ca 400 meter nordvest for Frognerseteren stasjon ligger Øvresetertjern, et av de høyest beliggende vannene i Nordmarka sør for Bjørnsjøen (477 m.o.h.). Den ene av de tre setrene i Trevoldskogen lå her, Øvre Frognerseter, revet i 1959. Tomm Murstads skiskole har siden 1934 holdt til ved Øvresetertjern, og det har vært skitrekk i Tommkleiva (mellom Tryvann radio og Øvresetertjern) siden 1950. Ved tjernet er det en nærliggende parkeringsplass, og det er bademuligheter her.

https://no.wikipedia.org/wiki/Frognerseteren
https://lokalhistoriewiki.no/wiki/%C3%98vresetertjern

 

Turer i området