Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Holmen

turer stengte 18. okt

Holmen er et boligstrøk i Vestre Aker, og ligger ved foten av Holmenkollåsen mellom Hovseter i vest, Smestad i sør og Slemdal i øst. Navnet er etter et gammelt gårdsbruk, Holmen, og kommer av norrønt holmr, "haug", og vin, "naturlig eng". Holmen gård er et svært gammelt gårdsbruk, i middelalderen delt i Nordre og Søndre Holmen, senere samlet igjen. I 1820 delt i Østre og Vestre Holmen. Holmen-gårdene hadde en hel del husmannsplasser, blant annet Arnebråten, Ballerud, Besserud, Bjerkehaugen, Hagan og Lybekk. Flere av disse har satt spor etter seg i navn både på gater og stoppesteder i området.

Holmendammen ligger mellom gårdene Østre og Vestre Holmen, og parkområdet i nærheten brukes mye til lek, turer og trening. Mange sportsfiskere øver på fluekasteteknikken fra de to kastebryggene. Demningen ble bygget i 1907, og dammen var opprinnelig en isskjæringsdam frem til 1923. De siste årene har det vært fare for at store deler av vannet skal gro igjen og det har vært stort behov for mudring.

Vest i området finner vi Kragskogen, et tidligere skogsområde oppkalt etter veidirektør Hans Hagerup Krag (1829–1907). Han sto bak flere av veianleggene i Holmenkollen, og han var også med på å grunnlegge Den Norske Turistforening. Området ble utbygd med rekkehus og lave terrasseblokker fra slutten av 1970-årene til ut i 1980-årene.

På Holmen ligger også Readys idrettsanlegg Gressbanen, som ble åpnet i 1918 og var fotballandslagets hjemmebane fra 1919 til Ullevaal Stadion overtok i 1927–1928. Gressbanen ble anlagt på en tid da det ellers bare fantes grusbaner i Norge, derav navnet.

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Holmen_(str%C3%B8k_i_Oslo)

 

Turer i området