Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Hoppbakke Special

turen stengte 18. okt

Dette er en spesiell tema-tur, der alle 15 postene er plassert ved historiske hoppbakker i vår nære del av Marka. En real «Hoppbakke Special»! For rundt 100 år siden, i Hemings ungdom, var hopp den store nasjonalsporten i Norge. Det sies at det alt i alt har vært over 350 hoppbakker i Oslo. I dag må man være en dyktig orienteringsløper for å finne igjen mange av dem.

For oss i Heming er det litt ekstra gøy å finne disse bakkene, lese historiene og tenke på den tiden da hopp var den virkelig store vinteridretten i Norge, – og Heming var en av de aller største og beste hoppklubbene! I 1934 ble for eksempel Kristian Johansson fra Heming verdensmester i hopp, og samme år vant vi en konkurranse om å bli «verdens» beste klubblag i hopp, der vi slo storklubbene Kongsberg og Nordre Land.

Gamlegutta nøyde seg ikke bare med å trene i én bakke. En typisk søndag på tyve- og tredvetallet tok de “runden”. Man startet gjerne med en trikketur til Voksenkollen, så hoppet man i Tårnbakkene og Hytlibakkene før de sprekeste dro inn til Skjennungen. Deretter bar det til Heggehullet og Skådalsbakken (for de modigste) før man tok Bomveien eller Heftyebakken hjem.

Vil du ta «runden» du også, til fots, så finner du altså kartet med bakkene her! Hvis ikke du vil ta “Holmenkolltrikken” kan du parkere for eksempel på Tryvann eller ved Sporten ved Frognerseteren. Turen er ganske lang så den kan gjerne deles opp, eller enkeltposter kan taes i kombinasjon med noen av de andre turene.

God tur!


Ps. Beskrivelsene av hoppbakkene som følger med er hentet fra heftet «Skibakke Special – En oversikt over områdets hoppbakker, slalombakker og skihytter». Samlet og nedtegnet av Petter Amundsen. Det ble utgitt som vedlegg til Vinderen Historielags medlemsblad nr. 2, 1999. Tekstene er gjengitt med godkjennelse av forfatteren. Og ikke bare det, Petter tente slik på hele denne idéen at han personlig rykket ut og kvalitetssikret enkelte av postplasseringene. Tusen takk!


Les også Aftenpostens fantastiske bildereportasje om turen her: 
https://www.aftenposten.no/osloby/i/g7bvkL/setter-historiske-hoppbakker-paa-turorienteringskartet

Området turen går i

Siste anmeldelser av turen

Ingen anmeldelser for Hoppbakke Special enda.