Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Spiralen

Spiralen 

Spiralen tunnelen og serveringsstedet: I juni 1961 åpnet kong Olav Drammens hittil største attraksjon, i form av en spiral- eller skrueformet veitunnel. I seks store slyng inne i fjellet fører veien fra byen og åpner seg i skogen 150 meter høyere opp. Ideen til Spiralen kom fra byingeniør Eivind Olsen, som var misfornøyd med det åpne steinbruddet hvor kommunen hentet masse til veibygging mm. I stedet for å lage steinbruddet større og styggere, begynte man å sprenge seg innover og oppover i fjellet. Veitunellen er totalt 1,6 km lang. Den starter ved sykehuset og ender på det gamle utsiktspunktet Breidablikk, hvor det ble bygget en skanse i de urolige tidene rundt unionsoppløsningen i 1905. Kanonen som står der i dag er fra 1904, men kom på plass i 1980. 

På Spiraltoppen er det en liten kafé og en stor parkeringsplass, et glimrende utgangspunkt for turer i marka både sommer og vinter. 

1958 gikk det et brev fra Drammens Handelsstands Forening til rådmannen med ønske om restaurant og hotell på toppen. Selskapet Spiraltoppen Restaurant og Motell A/S ble dannet, og i januar 1961 innbød dette selskapet arkitekter til å tegne et anlegg på toppen. Det kom inn 43 forslag, og vinneren ble Oslo-arkitekten Sverre Fehn. Vinnerutkastet viste et stort og moderne anlegg, men det ble aldri realisert av økonomiske grunner. I mai 1962 vedtok formannskapet i stedet å sette opp en midlertidig restaurant. Betingelsen var at paviljongen skulle fjernes om tre år, men saken gikk i glemmeboken og restauranten står der den dag i dag. Her kan man kjøpe en god mat og drikke før eller etter at man har beundret utsikten. Drammens eneste ”offisielle” spøkelse sies for øvrig å ha tilhold i denne bygningen.

Turer i nærheten av kulturminnet