Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

2017 Post 78

Post 78 er en kulturminnepost.

Tjuvroa

 

Vi står ved en skogsvei – ved et veidele – på et sted med et rart navn:

TJUVROA !

Ikke det eneste rare navnet i Sørmarka, forresten. Mange undrer seg ofte over hva alle disse navnene betyr, hvor kommer de fra, hvorfor er stedet kalt nettopp det ?

Det kan være rene naturnavn, f.eks. Foss eller Abbortjern, og som vi med engang godtar og kan forklare. Og mange ganger finnes navn i tilknytning til veien vi går på og dens beskaffenhet: Kloppa (bro over en bekk) eller Vabakken ved Roås i Ski (der en kunne vade over bekken før broen kom ). Eller Firsprangsletta i Nøstvedtmarka, der hestene endelig kunne legge på sprang etter å ha dratt seg oppover lange, bratte bakker.

Stedsnavn oppkalt etter hendelser  langs veien er også vanlig, f.eks. Kadettåsen i Krokholmarka, der en kadett var blitt drept under Karl XIIs tilbaketog i 1716.

Mange navn på hytter og husmannsplasser bærer navn som kan fortelle noe om hvordan livet artet seg på stedet: Smerta, Pina, Nøden, Ræva og Skremma. Dette er alle navn som forteller om armod – fattigdom og slit for å overleve.

Men Tjuvroa ? Roa = kroken. Tjuv = en tyv

Altså en krok for tyver. Tradisjonen forteller at nettopp her var det at tyvene samlet tyvgodset sitt før videre transport ut av skogen. Og tyvgodset kunne være – ikke bare «gods og gull» - men både levende og døde ting: Før i tiden var det mange husdyr som beitet i skogsområdene og som kunne være fristende for folk som var på søk etter noe å spise eller å få et ekstra dyr på fjøset.  Og med litt fantasi   forestiller vi oss hvordan livet i Tjuvroa kan ha artet seg når fangsten skulle hentes. Og Tjuvroa var strategisk plassert, med utveier i alle retninger. De valgte kanskje en mørk, regnfull kveld til dette ? Vi kan bare gjette.....

 

 

                   Skautravern 2017              Ski Historielag

Turer i nærheten av kulturminnet

Kolbotn & Skimt O-lag (Oppegård) har ikke lagt inn noen turer i nærheten så langt i 2019.