Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Vientjernområdet

Skautravern’s tidligere innlegg fra februar om Vientjern, lurte meg ut i den retningen i dag – men det ble i det minste skogtur i knallsol fra tidlig morgen. Og jeg fant jeg fant – ihvertfall noen indikatorer på PLANLAGTE poster nord for hovedveien… “Filleposter” – som jeg omtalte dem, etter retur fra tur uten koder og poeng. Det gikk faktisk litt sport i å finne disse foreløpige “fillepostene”. Smale grå stoffstrimler som ihvertfall bekreftet at målet var nådd, bare litt for tidlig… var kanskje littegrann mer utfordrende enn de vanlige hvit-røde plakatene!

Jeg hadde øynet et håp om å få unna postene allerede – før masseutfart, løvsprett, i behagelig temperatur og uten stevnemøter med mygg, orm, flått, hjortelusfluer eller annet kreatur! Men-men, ble i hvertfall kjent med beliggenhet, terreng og vegetasjon ved post 79, 76, 75, 74, 73 og 80!

“Sadel”-beskrivelsen var litt kryptisk for min del, kanskje flere som kan bli litt usikre på den. Nysgjerrighet bragte meg forøvrig opp en ekstra svingom, i tillegg til melkeruten jeg hadde tenkt meg ut mellom post 73 og 80 – for hvordan kunne de små blå kartfeltene, på rekke og rad, se ut i terrenget? Flaks med den ekstra lille klatreturen, for der flakset det opp storfugl! Ellers usedvanlig tomt for dyr og fugler, men en god del elgspor – med ditto etterlatenskaper til dels meget velplassert!
Litt spennende med ustødige kjepper å gripe fatt i ved passering av det lille byggverket i sørkant av tjernet. Midt ute i ville skauen åpenbarte det seg ellers liksom uoppdaget land på hvitt felt i ytterkanten av kartet, det kom overraskende! Funn av et par ferske sneiper på stien, kombinert med diverse tørr lyng og advarsler om skogbrannfare i disse dager, så pass på!

Skrevet av LMG* .

Mangler Svartskog-poster?

Leste at skautraverpostene er gjort berøringsfri i disse koronatider, det er bra.

På turen idag var visst poster i Svartskog-området også USYNLIGE… Det kan vel ikke stemme?
UTEN et eneste poeng, ble det bare en skog-/strand-/luftetur i dagens solskinn (fortjente et par små trøstepremier da).
Møtte andre som også hadde lett etter poster, lang tid med sirkling rundt ett og samme mål, uten større hell i dag.

NB. Kanskje litt vel trafikkert med folk på veiene ved sjøen og mellom gårdene der i dag, men litt enklere å holde behørig koronaavstand i skogen, ihvertfall utenom de smaleste stiene…

Skrevet av LMG* .

Grønliåsen

Overraskende mye sne og is, så støvler var greit på lørdagens tur, men burde hatt pigger. Furuskog med stikryss, parallelle og tverrgående stier som kan forveksles, så følg med! Jeg valgte snedekket lyng og luftlinje flere steder fremfor glatte stier – bl.a. fra post 13 til 12, og mellom 11, 15 og 16, godt fornøyd med treffsikkerheten på det siste strekket! Et par andre steder surret jeg overraskende lenge og nær postene en god stund! Stadig mer overbevist om at den indre kompassnålen hadde sviktet meg, kunne jeg ha forvekslet stikryss mellom post 13,12 og 11? Tvilte på rett sti, gikk både videre og tilbake, ny vei, annet stikryss, nær ved å gi opp, helt på feil vidde eller bergskrent – men brått dukket postene opp! De måtte bare oppdages fra en annen kant, og hadde lekt gjemsel et par-tre trær unna der jeg romsterte aller først! Ergerlig å gi opp, men superfornøyd etter litt ekstra strev! Gikk løs på en medbragt liten trøstebit fra lommen da! Kartlagte teledata er antagelig et underholdende skue!

Post 14 var utsatt til returen, men jeg valgte da antatt letteste vei tilbake til sivilisasjonen (spøk – for oppe i høyden her var det folksomt!) Men gangveien viste seg å være mer isete og glatt enn stiene på åsryggen. Gjenværende poster, der oppe og lengst nord, får kanskje bli til en senere og mer vårlig tur, evt med pigger.
NB. syd for post 16 var det et bløtt område som sikkert blir mer utfordrende å forsere ganske snart.

Ypperlige potensiale til rundskue og flott utsikt mot fjorden på denne turen, anbefales under blå himmel og ikke på en overskyet marsdag.

Skrevet av LMG* .

Gnistrende fint med kjapp tur i sol og sne

Veldig (altfor) kjapp tur til postene ved Stallerud, østsiden av Siggerudveien. Denne dagen med nydelig vær – sprakende solskinn og glitrende sne på trærne, men jeg hadde dessverre ikke medbragt kamera denne gangen.
Hadde medbragte sko, men satset på støvler i dag – bra med sne og helt uten glatt underlag. Tok noen snarveier over nydelig glitrende snedekket lyng mellom post 88 og 90, lite bløtt og nesten egnet til en skitur på hovedstiene denne formiddagen.
Legger ved et (jukse)bilde fra dette området ifjor, inntrykket i formiddag var omtrent som da!

PS. noen poster kunne gjerne hengt litt mer skjult og utfordrende – for spenningens skyld! Poster nærmest løype/sti kan sikkert ellers være velegnet for å tiltrekke potensielle nye skautravere, men kanskje lurt med litt ekstra info da, som kontaktinformasjon ved postene)

Skrevet av LMG* .

Spor i naturen ved Smerta og Stallerud

Smerta – allerede klar for spesielt interesserte. Ja vel, jeg tok gjerne den utfordringen, med et stykke skogtur innenfor golfbanen – som forresten allerede på denne februarsøndagen var forbausende godt trafikkert av utskremte golfherrer i særskilt alder. Kanskje det ventet fastelavnsboller med krem på noen av dem også etter lufteturen!
Overraskende og interessant historie ved post 44. Jeg forsøkte så en snarvei til post 43, forbi litt annerledes terreng – elle melle, hit eller dit – og traff rett på, etter en småspennende liten klatretur mellom bratte skurte bergvegger! Også noen litt artige naturdetaljer, nesten som kastet utover, ved post 41. Var ellers kanskje ikke det mest spennende skogsterrenget dette, litt ensartet og merkelig tomt for både småfugl og dyr. Artig utfordring å orientere seg etter sol og omgivelser, på tvers av stier og med avstand mellom postene. Men flere av dem var litt for synlig plassert – etter min smak. Forøvrig lurt å ha øynene litt ekstra med seg, telle og sjekke bekker/grøfter på vei mot post 45 videre fra hyttetunet Bjerkebekk. Men går man i andre tanker, og svinger av ørlitte grann for sent, er det jo slett ingen skam å snu – ihvertfall før trærne blir for høye! Kan ellers bli litt i meste laget av småskog å forsere tilbake der, på motsatt side av grøftebekken – hvor man brått kan gå seg litt bort i villnisset eller komme overraskende på et bortgjemt hvilende dyr.. Jeg fant for øvrig en ekstra post, som vist på bildet – finnere antas å være godt turvante og ønskes som medlem!

Terrenget mellom post 30, 28, 27, 26 og 31 – ved Stallerud/Kloppa/Assurtjern var artig og overraskende kupert, noe man egentlig ikke opplever på samme måte fra skiløypene. Var det elg eller en tobent skautraver som knaket i løvskogen ved post 29, mon tro? Denne naturen viser spor etter mer enn elg, rådyr og mus (mikrovarianten ruslet centimetre fra kartet jeg brettet ut over mosen!) Sørgelige spor avslører at folk har vært her før deg, diverse etterlatt plastskrammel etc (fikk plukket med noe småtteri, men en stor søppelsekk og noe med tydelig opphav får nok noen andre ta, bl.a. ved post 30 og 31)
Greit med støvler på disse to turene, ganske vått og forresten allerede en god del hestehov, istedenfor skiføre som på samme tider ifjor.

Skrevet av LMG* .

Skogens majestet i solskinn og skarpe skygger

Hell i uhell ble til et ad-hoc-møte med en av skogens majesteter igår… Ihvertfall post 7 var nok under kontinuerlig overvåkning, sikkert enten for fartskontroll av tobente skautravere eller sjekk av deres postjaktlisenser! En elg uten gevirpynt kikket ihvertfall meg over skulderen, mens jeg stemplet og fotograferte i solskinnet. Uheldigvis var mobilkameraet allerede pakket ned når jeg gjorde denne artige oppdagelsen, idet samme jeg snudde meg rundt. Elgen skvatt adskillig mer enn jeg gjorde, bykset et lite sprang unna – og vil sikkert være like grei med andre som kommer på snarvisitt. Egentlig hell i uhell og en ren tilfeldighet at jeg hadde gått direkte dit, etter litt forveksling av sti på kart med en av de nye traséene etter skogsmaskin!
Etterlengtet fin og vårlig tur, akkompagnert av sprudlende fuglekvitter, trivelige sitteplasser, gamle gårdsbruk, stengjerde, frossen bakke og strålende solskinn, i hovedsak lite vått etter nattefrosten – og etter litt småklatring på huggefelt måtte en jakke av! Vil anbefale å gå runden “motsols” i møte med et godt bevart gammelt gårdtun, som da virkelig kommer til sin rett (er vel ikke utbyggingsplaner vi aner konturene av like i nærheten?)
PS. Koden på post 1 er utydelig og må nok skiftes ut, ellers regner den bort ganske snart!

Skrevet av LMG* .

Ny sesong innviet

Så ble 2020-sesongen innviet med kjapp ettermiddagstur i friskluft, på kryss og tvers av poster, ymse småstier og et par menneskeskapte fremmedelementer i gigantformat mellom trærne (strålemaster og betongkreasjoner er sikkert eller ihvertfall forhåpentlig til nytte for noe, men kanskje ikke alltid så trivelig i turterreng; en sterk motsats til opplevelsen av natur og forøvrig et skjønt og morsomt hundespann som svingte forbi i raskt tempo! Relativt kjent flatmark omkring myra og sannelig gjenkjente jeg en mosekledt bergknatt der jeg rotet etter en post for flere år siden!
For det meste “tørrskoddløype”, bare fire-fem meter med svært sølete og vått, men lett å gå rundt. Byttet fra støvler til sko etter første post! Litt ute av rutine ved sesongstart viste det seg, ble et par ekstra runder – etter en glemt kode eller klipping (bruker begge metoder, greit med en backup!)

Skrevet av LMG* .