Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Poster på Deør

Skogen rundt Son er stadig “under angrep” fra anleggsmaskiner og både Deør-området og Store Brevik-området blir i økende grad utbygget. Vi har derfor valgt å bruke Deør-kartet i år, mens den pågående utbyggingen fremdeles er i startfasen.

Postene er lagt nær stier. Det er bare post 2 som krever at man forlater sti mer enn 50 meter. Post 3 er lagt på Mortenshytta som er en gammel husmannsplass. Noen mener at Marilyn Monroes farfar kom herfra (har bl.a. vært skrevet artikler om denne teorien i Moss avis og Vestby avis). Det vi vet helt sikkert er at denne husmannsplassen ble bygslet bort til Svend Jensen for livstid i 1822 mot at han skulle delta i onnearbeidene på Skøien gård, noe de vissnok aldri fikk den godeste Svend til å gjøre. Siste husmann (en Bergersen) på Mortenshytta ga seg i 1908 og hytta fungerte deretter som sommerbolig. Navnet kommer av at stedet opprinnelig skulle ha blitt bygget av Morten skomaker. Mortenshytta brant siden ned og posten ligger midt i hovedhuset mellom restene av komfyren og annet kjøkkenutstyr. Merk at Mortenshytta er eget værsted på yr.no.

Fra post 3 til post 4 kan man gå i gammel gjenvokst innmark (se opp for piggtråd) eller følge Gamle kirkevei til man kommer til den tidligere gården Solvang (også værsted på yr.no) som i dag er en avsidesliggende boligeiendom. Eiendommen er bebodd og er inngjerdet. Ved gjerdet til Solvang tar man av fra Gamle kirkevei og følger en utydelig sti helt fram til skrenten der post 4 henger lett synlig. Denne utydelig stien er mulig å følge mot nordenden av hyttegrenda på Stensli. Herfra er det fin sti helt inn mot post 5.