Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Post G13

posten ble tatt ned 11. okt

Stortorvet. Stortorvet er et av byens sentrale historiske byrom. Byens nest eldste torg overtok som sentraltorg noen tiår etter at Domkirken ble bygget her. Da kirken ble innviet i 1697 var det meningen at torget skulle følge etter, men denne prosessen tok lengre tid enn planlagt. Først i 1737 ble Christiania-markedet flyttet fra Christiania torv øverst i Rådhusgata til det nye torget, som ble offisielt innviet den første tirsdagen i februar. Beliggenheten ved tomten etter den gamle Stadsporten i byvollen var mer hensiktsmessig enn det gamle torget langt inne i byen, som også var blitt for lite. Helt siden Christiania ble anlagt var dette stedet ved hovedporten inn til byen et viktig trafikknutepunkt, der alle innfartsveier møttes.
I 1848 ble Stortorget beæret med et firearmet vidunder – Fiat Lux (Bli lys!). Byens første gasslykt ble tent til stor begeistring. I forbindelse med feiringen av byens 250-års jubileum i 1874 ble det besluttet å oppføre et minnesmerke over byens grunnlegger, og i september 1880 ble statuen av Christian IV avduket. Den ble plassert akkurat der hvor gasskandelaberen Fiat Lux sto, og denne ble derfor flyttet til Youngstorget.

Posten i turer