Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Forslag til historiske poster

1 Djevelens prekestol nordøst for Haukåsen
2 Restene etter hytta til Korpås-Olsen ved Skullerudåsen
3 Ødegården sørøst for Nøklevann
4 Bautaen på Spinnern

Metode for merking av koder på postene

Jeg tror ikke at for eksempel post 75 hadde feil kode. Den riktige koden har stått på posten (QVH) siden jeg og mange andre har registrert den korrekt.

Det som er problemet er at enkelte poster ikke har brukt det smarte systemet med å bruke tape over teksten med kode for å beskytte den fra vær og vind. Istedet er den kun skrevet rett på med tusj. Over tid blir teksten vasket vekk.

Noen poster har til og meg ikke fjernet fjorårets merking, men kun klusset over gammel kode. Så når den riktige koden er blitt borte så står den gamle igjen og i mangel på riktig post så registrerer man den gamle.

I fjor var det endel problemer med at kodene forsvant etter regnværsperioder etc. I år har enkelte postutsettere (men ikke alle) brukt en bedre metode med å tape over kodeteksten. Da blir den ikke borte.

Så min anbefaling til postutsetterne er å sørge for at ALL kodemerking fra tidligere år blir fjernet samt at ny kode blir beskyttet med gjennomsiktig tape. Da unngår man at kodene forsvinner.

Noen koder er litt vanskelig å tolke fordi de er skrevet med tusj og formen på bokstaven kan mistolkes. F. eks. mistolket jeg IYB med LYB på en post fordi I'en var skrevet med seriff. Så en god ide kunne være at koden samt postnummeret maskinskrives og printes ut på papir. Denne lappen limes på posten med en gjennomsiktig tape. Da blir det ikke mulig å lese feil kode.

Da er det også lett å rense posten til neste år fordi man fjerner tapen og tar bort lappen, eventuelt man limer en ny lapp over den gamle.

Post 42

Koden er IRB.

Vær klar over at endel poster har gamle koder fra fjoråret fortsatt synlig på posten (ofte streket over). Årets koder står veldig nær teksten med nummeret på posten.

Post 61

Jeg hadde sammen problem, men fikk posten registrert etter prøving og feiling med koden IYB.

Tur til Sandbakken 01.06 i veldig fint vær

Syklet hjemmefra mot Sandbakken og tok av fra Enebakkveien mot Setertjern. Syklet først til post 40 for å ta den historiske posten. Posten var grei, men jeg fant aldri teksten Anton's vei i fjellet så jeg lurer på hvor den er skrevet inn.

Syklet så tilbake til parkeringsplassen sør for Sandbakken. Bestemte meg for å begynne med post 45 så jeg gikk på veien nordøstover. Det gikk raskt å gå på denne veien og da jeg nærmet meg posten så speidet jeg etter en mulighet for å forsere skrentene for å komme til myra. Men det var ganske kronglete her så jeg gikk istedet til hyttene og gikk sørvestover. Her var det greit å gå opp en skrent litt sør for stupet. Posten var lett å finne.

Satte kurset for post 44 ved først å gå tilbake til veien og da den lille stien østover mot myra litt syd for kraftlinjene. Oppdaget at det var mye opp og ned her så jeg måtte klatre endel. Spesielt skrenten opp øst for myra var bratt. Så var det opp og ned og igjen opp til jeg kom til kollen hvor posten skulle ligge. Selve posten var i åpent lende og lett å finne. Så problemet var mer å forsere skrentene istedet for å finne posten.

Deretter bar det sørover mot post 43. Valgte å gå langs med høydedraget ikke så langt fra stupene til jeg krysset stien. Måtte forsere en lang skråning for å komme opp på selve Grasåsen. Gikk så sørover og klatret ned en bratt skråning ned hvor den uttørkede putten lå. Her var det et litt spesielt terreng med store steiner, skrenter etc. på begge sider.

Satte så kurset til den lille kollen sørvest for post 43. Her lå nemlig fjernpost 85. Det er vel en av de få gangene at en fjernpost ligger på et av de ordinære kartene. Nå var jeg vant til å klatre ned skråninger så det var greit å komme ned til myra og deretter opp enda en skråning til posten. Kollen var åpen så posten var lett å finne. Hadde god utsikt over Eriksvann fra Grasåsen.

Neste post var 42 og jeg satte kursen ned til myra og deretter rett på posten. Terrenget rundt myra besto av mye død skog med visne blader på bakken etc. Heldigvis var ikke myra noe særlig våt. Krysset en sti like før jeg traff på steinen ved posten.

Siste post var 41 og jeg gikk ned til myra like ved Tømmerholttjern og fulgte blåmerket sti vestover mot posten. Gikk så rett mot posten når stien endret kurs fra vestover til å gå rett sørover. Posten lå litt lavt i terrenget i et ikke altfor åpent terreng, men jeg traff rett på. Sikkert hjulpet av Ola-dilt stien i retning posten. :)

Deretter bar det tilbake til blåmerket sti og forbi Sandbakken tilbake til sykkelen. Dessverre kom jeg 10 minutter for sent til å stikke innom for å kjøpe en velfortjent is i varmen. :(

Det var en fin tur i et område jeg ikke kjenner så godt. Det var bra jeg er i fin form fordi det var mange skrenter å forsere opp og ned, men det er jo litt av sjarmen med Ola-dilt.

All takk til Ola-dilt gruppen som er så flinke til å plukke ut interessante og utfordrende poster. Det er alltid gøy å komme hjem å registrere poster man har jobbet litt med for å kunne stemple.

Fjernposter 81-84

Tok fjernpostene 81-84 den 30.05 i nydelig sommervær.

Syklet nesten til Skyttenbrua og begynte turen mot post 81. Krysset brua og gitt etter det første stikrysset på den umerkede stien til veien i Deledalen på østsiden av Nordelvåga. Stien var grei å gå og litt spesiell fordi den hadde et kryss hvor den delte seg i en lavvannsti og en høyvannsti. Så var det bare å følge veien nordover til den umerkede stien mot Skilledalen like ved Gaupesteinene. Den stien var helt grei å gå. Gikk så på blåmerket sti til Skullerudseter og tok deretter av nordover til Haugerkollen og post 81. Det var en litt bratt skråning med mange døde trær så jeg stakk meg litt på kvister etc. Men posten var grei å finne selv om toppen ikke var åpen.

Gikk så tilbake til Skullerudseter for å ta post 82. Ønsket å følge blåmerket sti til nordspissen av Halssjøen og deretter følge umerket sti langs vannet til den møter en rømerket sti. Men jeg oppdaget raskt at den umerkede stien etter noen meter omtrent forsvant. Den er nok lite brukt. Det var ganske kronglete å gå langs vannet mot den rømerkede stien. Tilslutt fant jeg den og gikk vestover til et stikryss med umerket sti i et myrete område, men jeg fant aldri stien sydover som ville bringe meg til posten. Så jeg fortsatte den rødmerkede stien vestover til jeg krysset den blåmerkede sydover vest for Gråbeinsmosen. Gikk østover rødmerket sti mot Musehogget, men her var det vått så jeg prøvde å gå på den umerkede istedet litt lenger nord, men også den var nesten borte. Kom fram tilslutt og fant posten ganske lett. Det er bare å følge vannkanten til man ser buen nær sydspissen av Halssjøen.

Gikk tilbake til krysset mellom rødtmerket og blåmerket sti for å gå sørover mot post 83. Gikk på blåmerket parallelt med Valstadløypa til de stiene møttes igjen. Gikk så vestover ned til myra og fulgte den sørover til jeg fant posten. Det gikk greit, men det var litt kronglete å gå langs kanten av myra mot posten. Var dum nok til å gå på vestsiden av myra mens posten lå på østsiden. Heldigvis var den ganske smal.

Gikk tilbake til Blåmerket sti for å følge blåmerket sti helt til post 84 (Sørskytten). Det var det letteste strekket og ikke vått i det hele tatt.

Etter post 84 gikk jeg blåmerket til sydspissen av Sørelvåga og fulgte blåmerket mot Smørhullet og videre langs Langvann tilbake til sykkelen nær Elvåga. Kom frem til sykkelen rimelig sliten og gåen i bena. Var tørst selv etter å ha drukket opp 3 liter med vann. Hele gåturen tok over 6 timer og enda hadde jeg 30 minutter med sykling hjem.

Dette var første gang jeg tok Ola-dilt fjernposter og jeg var glad og stolt over at det gikk så bra selv om beina og spesielt føttene streiket hele neste dag. :) Det frister til gjentakelse å forsøke en den utfordringen det er å ta poster på en mer unøyaktig kart samt besøke områder man aldri har vært i før