Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Bevere ved Nøklevann?

På veien hjem etter å ha tatt Slettfjell-postene oppdaget vi noe som vi først trodde var økse-hærverk, men som ved nærmere ettersyn vi kom til antagelig var gjort av bever. Det må være en ambisiøs bever som går i gang med Nøklevann.

Ny Kjentmannsbok - søn 31.08.14

For de som ønsker å finne flere poster, lanseres det nå ny Kjentmannsbok!
Arrangementet vil denne gangen foregå ved granittstøtten “Ekeberg basis A” (nordvestre ende av Ekebergsletta, nær campingplassen), søndag 31. august, kl. 12:00.

Boken er i salg fra kl. 10:00 og koster kr. 250,- for medlemmer av Skiforeningen og
kr. 370,- for ikke-medlemmer. ( NB: Kun kontanter! ).

Les mer på Skiforeningens hjemmeside:

http://www.skiforeningen.no/kampanjesaker/ny_kjentmannsbok2

.
Kjentmannsmerket er en form for ”kulturminne-turorientering” der man bruker turkart 1:50 000. Det er satt ut 50 poster fordelt på alle Marker rundt Oslo, fra Hurum i sør til Krokskogen, Nordmarka og Romeriksåsen i nord, og Sørmarka i sørøst. Postene er valgt utfra sin spennende fortid eller særegne natur.

For å gå til Kjentmannsmerket trenger du ”Håndbok til Kjentmannsmerket” og turkart 1:50 000 for den/de Markene du vil ta poster i. Håndboken til Kjentmannsmerket gir deg en god anledning til å oppsøke nye turmål og oppdage andre, spennende områder av Marka enn de du vanligvis ferdes i.
Håndboken beskriver hver enkelt post og hva som er interessant med denne, letteste adkomst med offentlig kommunikasjon/ bil, om posten er egnet på sommer- eller vinterføre, og om den er barnevennlig eller ikke.
Postene til Kjentmannsmerket er lette å finne og man trenger normalt ikke å bruke kompass.

Ny håndbok kommer ut 31.8.2014. Postene settes ut ca.1. september annethvert år, og står ute i tre år.
Nye håndbøker kommer ut med to års mellomrom.

Tur-o og Markavern

Ja, artikkelen i Aftenposten i dag kan gjøre mange o-entusiaster engstlige og bekymret.
Nå er det imidlertid slik at Østmarka ikke direkte er berørt, selv om det allerede er naturvern-områder rundt Spinnern, Svartdalen (N for Sandbakken) og deler av Haukåsen.
Allerede i dag, må Ola Dilt søke om post-plassering til Oslo Kommune for det kommende år; dette skjer normalt rundt november.
I tillegg er det en lokal grunneier på Puttåsen og en på Skullerudåsen som må godkjenne postplassering.
Av og til må en post eller to flyttes, ofte pga “viltlommer” eller plantefelt.
For 2014 gikk postplasseringen greit og vi håper også på en god løsning for 2015 og videre.

Hilsen Ola Dilt

Skrevet av Ola Dilt

Turorientering + sopptur = sant

Vi hadde en fantastisk fin tur på Slettfjell og deretter postene 61, 62 og 65 i dag. I veikanten ved tjernet langs veien mot Haukåsen fant vi store mengder flott matriske. Inne i skogen mellom postene 61, 62 og 65 fant vi steinsoppen og kantarellene. Til sammen ble det flere kilo.
Varmen og regnet i det siste har gjort det mulig for soppene å vokse veldig fort – og dermed er de flotte uten insektskader, selv om noen steinsopper ikke er supre pga en (naturlig) parasitt.

Varde

Noen har tatt seg brydderiet med å bygge en varde ikke langt fra post 78. Etter mosen på steinene å dømmer har den også stått der noen år. Fint rastested på kanten av stupet.

Kroktjern - Haukåsen

Endelig ble det en dag med bra turvær, så da ble det tur til Kroktjern og videre oppover til Haukåsen.

Kroktjern må ha blitt kalket siste døgnet, for det lå et “melisdryss” over nordre delen.

Postene fra 2.periode rundt Kroktjern ble tatt, og postene 63 og 64 fra 3.periode. Litt rart å se Haukåsen uten “ball” på toppen!

Litt kantareller ble det også, men jeg har ikke funnet så mye sopp iår, enda…

Historiske poster neste år

Her kommer noen forslag til historiske poster (med fare for å foreslå noen som har vært historiske poster før jeg begynte å gå Ola Dilt): – Der Korpås-Olsen bodde – Solåsen – Hauktjernskløftene
Det kan jo også legges en historisk post i forbindelse med fjernpostene. Da er det helt sikkert mange spennende steder som kan velges.

Ellers støtter jeg tidligere innlegg om at det hadde vært veldig fint å ha plass til alle klipp i boka – også åpnings- og prøvepostene.