Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Kveldsturer på Bjønnåsen & Mønevann

Fortsatt fint og lyst på kveldene nå, så denne uken benyttet jeg muligheten til 2 kveldsturer. Innspurt i Skogtrim denne uken, og nå er høsten kommet i Østmarka.

Tirsdag 22/9 ble det 10 poster og 5 geocacher i skogen nord for Blystadlia og Bjønnsåsen. Jeg startet med post 41 og gikk runden med klokken. Fant årets første traktkantareller, så det ble en flott tur. Sølvposten ble post 49, mens sisteposten 50 slet jeg med å finne i mørket, men etter litt krysspeiling og GPS-sjekk så fant jeg den omsider, litt lengre ned enn jeg trodde. Kjekt å ha med hodelykt på tur nå.

Torsdag 24/9 ble det ny kveldstur, denne gangen fra Losby til de 5 postene nord for Mønevann. Her ble det funnet enda mer traktkantareller, de popper opp langs diltetråkkene nå. Deilig til omelett om kvelden.

Ingen av disse områdene hadde jeg gått i på barmarkføre før, så det var nye opplevelser. Utrolig hvor mange områder man ikke har gått i før, selv om jeg har gått Østmarka på kryss og tvers i mange år. Takker for postene og opplevelsen av nye områder :-)

Skijegeravslutning til Igletjern & post 7

Sesongens siste postplukk i Skijegeren ble til post 7 ved Igletjern. Her har vi gjordt to forsøk, og første gangen var søndag 23/2. Vi valgte da å følge skiløypen fra Ekerud sydover langs Bjørndalen. Det gikk bra et godt stykke, men rundt 500 meter fra posten måtte vi snu pga. for mye snø og ikke minst vann som fløt overalt og over stien.

Nøyaktig en måned senere så tok vi en ny tur fra Ekerud på siste dagen postene sto ute. Da var det blitt bart og fint i skogen, og vi startet med å gå en flott sti over åsene ved Jonsrud mot Igletjern. Her var det tørt og fint å gå nå, med utsikt og vårlig stemning. Vi kom oss greit til posten selv om det var litt vått og noe snø som lå igjen på myrene rundt vannet.

Dermed var sesongens siste post klippet. På returen gikk vi først litt i lysløypen, men her var det fortsatt en del snø og is igjen. Ved en flott benk gikk vi inn i skogen igjen og fulgte nok en finfin sti over Linås tilbake mot bilen.

Det ble en flott avslutning på en litt spesiell Skijegersesong. Det er første gangen jeg har opplevd av vannene i Østmarka var usikre hele vinteren, så det ble for vanskelig å ta alle postene utenom vanntraseene. Med et skulderbrudd på toppen, så er jeg godt fornøyd med nesten 'fullt hus’. De to postene jeg hadde gledet meg mest til – 1 ved Søndre Krokvann og 2 ved Isfossen ved Småtjern – fikk vi dessverre ikke besøkt. De er flotte skiposter, men uten bærekraftig is på vannene så ble turen dit for lang i år.

Takk for en fin Skijegersesong – nå er turorienteringen til fots i gang i sørlige deler av Marka. Da er det bare å vente på Skogtrim, spent på å se hvilke kart som brukes i år ;-)

Lang kveldstur til postene 13 og 14 fra Bysetermåsan

Fredag 21/3 var det meldt sol og fint vær, så vi var 4 skijegere som tok en langtur til fots fra Bysetermåsan til postene 13 og 14 etter jobb. Vi ble inspirert av innleggene som ble lagt inn for disse postene for et par uker siden, men valgte å ta dem sydfra. Spesielt etter at vi så hvor bart det var til post 11 helgen før.

Vi gikk mot klokken på vei til Vangen, blåsti med litt is i skyggepartiene over Pølseberget og langs vakre Tonevannet til post 13. Det var veldig greit å gå, og spesielt den lille stien langs Tonevann (nesten uten is) var en fin sti som ingen av oss hadde gått før.

Etter klippingen diskuterte vi ulike alternativer over mot post 14, og studerte ulike detaljkart vi hadde med oss. Vi ønsket å unngå våte myrer og for bratte skrenter, så vi fulgte terrenget og trakk nordover for å unngå myrene nord for vannet. Etterhvert kom vi på blåstien mellom Liseterputtene, så mot Steinsjøen og inn mot posten. Her var det en del snø i skyggepartier, som heldigvis fortsatt bar greit, men ikke mer enn av vi greit gikk på den.

Endelig fikk to av oss klippet på post 14, etter at vi tidligere så lengselsfullt over mot posten på min siste skitur i Østmarka iår (ref. tidligere innlegg 5/2). Det ble en liten rast for mat og te mens skumringen seg på. Så bar det sørover på blåstien mot veien ved Vangen i mørket, også helt grei og ganske bar. Eneste våte, vanskelige strekningen vi kom over, var da vi valgte å gå skiløypen siste delen før veien, for her var det svært vått og myrete. Men omsider kom vi oss over, og da gikk det raskt langs veien tilbake. Totalt ble rundtturen 13,5 km.

Fotturer i Skijegern til Slepptjern og Halsjøen

Forrige helg ble det to turer til Skijegerposter som egnet som ypperlig på ski – men som også var fine turer til fots nå som snøen smelter. Jeg hadde fortsatt noen poeng igjen til merkekravet, så jeg speidet meg ut to poster hver med 2 poeng så jeg fikk nok poeng.

Lørdag 15/3 ble det tur via Sandbakken til post 11 ved Slepptjern. Først nøt vi en førturlunsj på Sandbakken med toast og iskake, før vi gikk skiløypen ut mot veien. Her var det bart og greit å gå rundt våte partier. Veien nordover var helt bar, bare avbrutt av isdekke på Torsmåsan. Det gikk helt greit å gå over, også var det bart og fint på blåstien rundt Sør-Elvåga via Søndre Skytten til posten. Samme vei tilbake – alt-i-alt overraskende vårlig og bart.

Søndag 16/3 gikk turen fra Losby til post 10 ved Halsjøen. Her gikk hele turen på skogsbilvei, som var bar og tørr for is. Grei tur på rundt en mil, som ble kronet med vårt første besøk og rast på Losby besøkskafe. Deilige smakte vaflene etter turen.

Skijegertur mellom åpne vann og myrer - og kanskje noen ulvespor?

Først takk for en koselig kaffepost for en drøy uke siden. Vi benyttet sjansen til å snakke med en del fra arrangørene, og tok oss samtidig opp Brudalen til post 4. Utpå Ramstadsjøen turde vi ikke å prøve oss, selv om vi så flere tok sjansen. At de tør, når man vet hvor lenge mildværet varte i romjulen.

Igår kveld tok 2 mer enn overivrige Skijegerdamer en skitur i Østmarka fra Bysetermåsan. Føret var for veldig spesielt interesserte dessverre, vi nesten sutret over hvordan skiføret har forfalt siste dagene. Alle vann er åpne eller med slushis (store som små), åpne bekker og myrer overalt, store åpne myrhull midt i skiløypen, veldig trist. Nei, vi trenger mer snø, men vannene i Østmarka er det bare å innse er usikre resten av sesongen ;-(

Første post ble 15 ved Slåttebråten, og den enkleste igår. Artig detalj, tror ikke jeg har lagt merke til ruinene før. Så bar det oppover Paradisdalen mens mørket seg på. Men det var ikke mye paradisaktig over skiløypen igår, det var åpne myrhull og overflommet vann flere steder i løypen, så her må man være forsiktig hvis man kommer nedover. Siste strekket opp Næssløypen var i dårlig forfatning, men de har jo varslet brøyting der resten av vinteren. Vel oppe på snuplassen var det såvidt vi så post 12 bak en stor brøytekant.

Vi lurer på om vi så ulvespor – kanskje ulveungdommene – i Næssløypen tilbake mot Paradisdalen, da vi fikk på hodelyktene. Hva tror dere, er det ulvespor eller etter stor hund. Løypen mot Bjønnebete er jo nå brøytet for skogsdrift så vi så ikke nylig gått skispor der fra siste dagene, og sporene ser veldig ferske ut.

Vel nede til hoveløypen fant vi ut vi skulle ta runden om post 14, og det gikk ganske greit på løypen mot Vangen. Vi passerte Kløftetjern og tok av fra løypen mot vannet og posten. Men hva så vi – slushis og helt åpen bekk rett ved der tidligere skispor krysset vannet (igjen, at de turde). Det var bare et par meter mellom skispor og åpent friskrennende bekk, så vi sto slukøret på feil siden av vannet og så lengselsfullt over mot posten på den andre siden. Trist at den sto SØ og ikke SV, så usikre som vannene er nå. Vi så ikke koden selvsagt, så veldig takknemling om noen kan dele koden til SJ-14 med meg, for ikke turde vi å risikere livet for en postkoden. Men vi var så nærme, så nærme.

Skal bli vanskelig å ta flere av Skijegerpostene iår, for etter å ha sett hvor åpent alt var, så skal ikke jeg utpå et Østmarkavann resten av sesongen. Vi var overrasket over at ALT ser åpent ut, så kommer det snø og legger seg over, så kan folk bli grundig lurt. Hadde vært fint om folk kunne dele noen av turene sine utenom vannene til de typiske vannpostene. På forhånd takk!