Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Hoppbakken i Sørmarka

Ullandhaug bakken

Nesten rett sørover fra Ullandgaugtårnet går en sti over det åpne jordet med nettinggjerde på begge sider.

I kanten av jordet er det en bratt utforbakke, her lå det tidligere ett hopp. Du kan fremdeles se deler av selve hoppet i stein.

Overrennet til hoppbakken sto ferdig i 1938.  Første renn i flombelysning var 4. januar 1939.  Stavanger kommune hadde bevilget kroner 1200,- til flombelysning, noe som borgermester Middelthon var i mot, men ble nedstemt.  Det var den samme borgermester Middelthon som åpnet rennet, han kom kjørende med hest og kane fra vognmann Svela i Bergelandsgaten.

29 hoppere deltok i rennet.  Den yngste var 13 år og den eldste var 46 år. Vinteren 1940 ble det arrangert flere renn, hvor blandt annet Birger Ruud og de beste Kongsberg-hopperene deltok. Påsken det samme året (1940) blåste overrennet ned, og så kom krigen i april.  Ingen renn ble arrangert under krigen.

I 1947 ble overrennet bygget opp igjen, og det ble arrangert nytt renn. 9. april 1947 strømmet igjen tilskuerene til Ullandhaug.  Det sies det var svart av folk langt ned i Schankeholen, et sted mellom 10-15 000 var møtt opp. Ernst Knudsen fra Kongsberg satte bakke-rekord på 33 meter.  Senere blåste overrennet ned igjen, og ble fjernet for godt.

I dag kan vi bare se rester av hoppkanten, og noe av tribunen som er bygget opp av stein.  Ikke lett å få øye på, hvis du ikke er kjent i området, men unnarennet er det samme idag som dengang.

Klide Sørmarkas venner.

 

Turer i nærheten av kulturminnet

Stavanger Orienteringsklubb har ikke lagt inn noen turer i nærheten så langt i .