Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Rudlå

Post 43 på grønn tur Byhaugen 2018 -  ligger på Rudlå.

Et lite solrikt friområde kun noen få minutter fra sentrum. På toppen va Rudlå har du god utsikt over byøyene og Ryfylke. Når du står på toppen av Rudlå står du rett oppå et gammelt tilfluktrsom. Nedre del av parken ble i 1844 tattt i bruk som kirkegård etter en Kolera epedimi i byen i 1849 og ble derfor gjerne kalt Kolerakirkegården. Navnet var egentlig Egenes kirkegård, og i 1854 var den fullsatt med graver og kommunen kjøpte da området hvor Egenes kirkegård ligger nå. 

Kirkegården var i bruk til slutten av 1870 årene. I de siste årene av 1800 tallet og begynnelsen av 1900 lå gravplassen for "fefot". Barna i omegnen brukte den som lekeplass, og løse personer av begge kjønn brukte den på sitt vis. 

I 1930-åra ble gravplassen bortregulert. Det nye Sjømannshjemmet fikk en andel av øvre delen som byggegrunn, og resten ble lagt ut til gater og park. 

I den nordre og nedre del finner vi i dag Hertervigs plass med Stinius Fredriksens ruvende minnesmerke av Lars Hertervig.

Av nyere "attraksjoner" på Rudlå er sannsynligvis Stavangers to dyreste trær som i 2015 ble flyttet fra Bybergstykket til Rudlå på grunn den rødlistede Hårstjernemose som lever på disse trærene. Trærene måtte flyttes pga bygging av SR-banks nye hovedkvarter Trærene ble flyttet med over 70 tonn jord, og ser ut til å ha funnet seg godt til rette.

 

Turer i nærheten av kulturminnet