Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Skjærsjøen - siste del (Skjærsjøen syd)

En så flott dag som dette måtte utnyttes selv om stølheten satt fast i bena etter myrvandringen langs Skjærsjøen onsdag. Jeg plottet inn krysset mellom totenåsvegen og en traktorveg for å parkere passende for de postene jeg kalte Skjærsjøen Syd (29-31), og Garmin’en viste veg. Det elektroniske bomanlegget, for KUN kort, var ikke til det beste for bilen foran, han hadde ikke kort! Vi løste problemet ved at jeg trakk kortet to ganger, han fikk den ene kvitteringen og jeg fikk hans 45 kroner. Jeg trodde dagens postjakt skulle bli enkel og kortere enn gårsdagens Skjærsjøen Nord, men det stemte ikke, 5,3 km her, mot 4,7 for dagen i forveien. Mygg og fluer konkurrerte om plassen i varmen! Og heretter vil jeg ha respekt for postbeskrivelsene “under stup” eller “under skrent”, jeg brukte utrolig lang tid på disse. Etter post 29 kom jeg opp på ca 520 moh,, her var det faktisk utsikt til alle kanter, og i øst kunne jeg se et hyttefelt, kanskje er det Oksbakken? Vegen videre mot post 30 ga meg en åpenbaring av et område i myra med flekkmarihånd, så selv om myr er tung å gå i, var dette belønning for strevet. Dette må være vår fineste lille orkidé i naturlig forekomst! Traktorvegen var god å finne for turen tilbake til bilen, etter all myrvandringen, likevel en svett opplevelse, så hjemturen til Gjøvik og grillen ble lagt om Skreia og Bilitt. Kiosken på Bilitt er jo landskjent for sin gode softis, attpåtil med lakrisstrø! Kan man få noe bedre etter en slik dag?

Digital advarsel ;)

En pekeskjerm kan være fin å jobbe med, men her er min erfaring med iPad mini: Når du har skrevet et innlegg, kan du gjøre to ting, du kan editere innlegget, eller du kan slette det. De to punktene du skal klikke (peke) på ligger tett ved siden av hverandre. Skal du editere, må du virkelig peke riktig på skjermen, for da min grove pekefinger skulle peke på blyantsymbolet, traff den søppelkassesymbolet, og det kom IKKE spørsmål om du virkelig mente å slette hele innlegget. Innlegg og bilder om avslutningen av Skjærsjøenkartet forsvant rett i søppelkassen!

Skjærsjøen

Dette kartet er en ny opplevelse for meg, som turorienterte for første gang i fjor (2012). Nytt var også det flotte elektroniske bomanlegget for vegen inn (her kan du visstnok kjøre gjennom til Hurdal, når vegen langs Mjøsa er utigjengelig, og etter hva jeg har hørt er dette korteste vegen til Gardermoen). Konklusjon for Skjærsjøen-terrenget: Mye myrlendt, og med uframkommelig skog. Den stien jeg hadde bestemt meg for å følge fra post 21 til post 28, spesielt langs Skjærsjøen, var ikke lett å trå med mine lave sportsstøvler, Post 27 ga en smule utsikt, den var til gjengjeld bra! Men turen opp hit gikk forbi et felt med det rene kaos av vindfall, Dagmar må ha hatt mye å gjøre i disse traktene! Åpent terreng er ikke bra for postflaggene, det hang og slang i vinden etter en eneste snor, de tre andre hadde mistet festet (skulle kanskje vært maljer i den myke plasten). Jeg forsøkte å reparere, noe som vedlagte bilde viser. Det resulterte i at jeg glemte kniven min, som jeg hadde satt fast i den vindfelte furua, og måtte returnere, heldigvis kom jeg på det ganske fort. Skjærsjøsæterruinene var en opplevelse, her har vært fastboende for mer enn et kvart årtusen siden. Turen tilbake til bilen, på stien langs Skjærsjøen var en blandet opplevelse, noe som vaskemaskinen fikk lide for da jeg kom hjem, men det fine var nærkontakt med en trane, og en annen, ukjent svømmefugl ute på vannet.

I dag er alle postene ute!

Kartet Oksbakken er av tvilsom kvalitet. Når du heller ikke kan stole på de gule områdene – og det er kommet til stier/skiløyper, kan det være vanskelig å finne enkelte av postene. Men de er der! Bare bruk tida til hjelp. Og orienter etter helt sikre ting. Myrer, bekker og tydelige koller kan du stort sett stole på.
Så litt om noen av postene.
Stien ved post 35 går mye lengre enn kartet viser. Posten ligger ganske nær stien.
Ved post 37 og 38 går det nå en veldig tydelig skiløypetrasé. Følg denne, og ikke stol på det gule, som her er helt feil.
Post 40 henger ved steinen, men steinen ligger godt nede i sida av kollen, mot stien.
Post 41 og 42 henger ved steinene, men steinen ved post 41 er veldig liten. Ved post 42 er det en tydelig, fin stein, som ligger ganske åpent til, selv om den er lav.
Post 43 henger ved en annen skrent rett sør for den som er tegnet, men det var her det var greiest å henge skjermen.
Kollen ved post 45 har en helt annen fasong enn kartet viser, men skal ikke være vanskelig å finne.
God postjakt!

Nesten alle postene er nå ute!

En rekordrask snøsmelting – og ivrige medlemmer i komitéen – har gjort at flere av postene er ute – også oppe på åsen. Det som er klart, er at både postene på Skjærsjøen (se eget innlegg) og Nyhussætra er ute. Så det er bare å ordne seg en god niste og termos – og ta med kart, kompass, klippekort – og kanskje et fotoapparat – og legge i vei.
Postene på Oksbakken settes ut i løpet av uka. God tur!

Kartfeil rundt post 53

Kartet viser at posten (stein) ligger i et relativt åpent område. Det er ikke tilfelle. Vegetasjonen har vokst til, slik at steinen nå ligger i skog. De to andre åpne områdene, i øst og sør, er fortsatt relativt åpne.

Feil i postbeskrivelsen på klippekortet

Det har blitt en feil i postbeskrivelsen til 3 av postene på kartet Nyhussætra.
Postene er midt i ringen, men på andre detaljer enn det som står på klippekortet. Se postbeskrivelsen på selve kartet. Den er riktig!

Kryssing av skjellgarden

Skjellgarden mellom marken og almenninga er rimelig høy, For de som ikke vil klatre over gjerdet finnes det et le mellom post 25 og 26. Leet ligger et stykke oppe i bakken fra vintervegen. Følg
gjerdet, så dukker det opp :)