Ny her?

Registrer deg for å samle dine tur-o klipp, delta i vennskapelig konkurranse med venner og kjente og del turopplevelser med andre i vår turblogg.

Turbloggen

Takk til Toten-Troll

Takk til Toten-Trolls postansvarlige for vel plasserte poster i sommer. Jeg kvitterer med et bilde av en fantastisk fin sopp fra “Flyplassen”, som ble årets siste kartopplevelse.

Turorientering har virkelig vist meg hva Totenåsen betyr for de som bruker den!

Torsætra fullført

Jeg legger ved mitt kart som viser både egen innplotting av punkter (grønn sirkel) og postens virkelige plassering. Seks punkter ble målt ut fra vegkrysset ved Torsætra, og de ble over 100 m feil, dårligst var post 55 (rød pil), som ble nesten 200 m feil. Forklaringen på feilen kommer nedenfor, oppdaget i skrivende stund, og man burde nesten ikke fortelle om slikt :(

OBS! Jeg trodde alle orienteringskartene var 1:10000, mens Torsætra er 1:12500, en vrang målestokk, da falt plutselig alle brikkene på plass. :) :) Det var egentlig litt sent å oppdage det nå, men jeg har da likevel funnet alle postene!! Regel nr. 1: Sjekk målestokken på kartet, før du starter turen, ikke etterpå!!!!

Det mest utfordrende, utenom sti, var post 55 og post 58, og på tur vekk fra 58 fant jeg en gulmerket sti, ikke brukt og ikke vedlikeholdt merking, mens post 48 var man jo litt spent på all den tid den er omtalt her som “krevende”. Det ville den nok vært for meg også om det ikke hadde vært for …. Tett skog, bratt lende, feil målestokk, utgangspunktet kunne ikke vært verre.

Torsæterkartet

Det begynte med trøbbel i bommen, jeg fikk ikke kvittering, jeg så heller ikke at det dreide seg om to forskjellige veier, jeg forsøkte en gang til, fikk heller ikke kvittering på den andre. To betalinger uten å ha noe å vise til er ikke bra.

Det er kartproblemer med vegkrysset ved Torsætra, alle punktene jeg hadde målt ut herfra på mitt datakart var mer enn 100 meter feil. Største problemet fikk jeg imidlertid med post 55, Jeg beregnet punktet ut fra Rønningstjern og Skjellungen, men mitt datakart hadde helt annen avstand mellom disse to enn orienteringskartet. Derfor ble post 55 nesten 200 meter feil. Men jeg greide både 55 og 58 med utgangspunkt fra Myrtjernkrysset, det er de to som er lengst fra kjørbar veg. Dagen ble tilbragt mye på blåmerkede stier, adskillig bedre enn den bushwalking jeg har bedrevet tidligere. Jeg fant også stier som hadde gammel gulmaling som merking, men det er nok en stund siden de ble oppfrisket, og de er ikke med på noe kart. Jeg hadde tenkt å ta alle 15 på en lang dag, men måtte la fire stå igjen. Jeg synes det er bra at poster ligger slik til at man kan bruke disse stiene, det er med på å holde disse stiene åpne. Men både 55 og 58 krevde en del bushing, og har relativt stor vanskelighetsgrad for en som aldri har vært i dette terrenget før.

P.S. De nevnte kartproblemene er min egen feil, det oppdaget jeg etter at Torsæterkartet var fullført. Jeg trodde alle kartene var 1:10000, det stemte IKKE for Torsæterkartet.

Dramatisk ved post 44

Jeg tok 7 poster pluss en geocache på Bygdeborgenkartet den 1/9, men et lam (eller flere) som stanget 6 bulker i døra på vår nesten nye Golf tok fra meg litt av lysten til å fortsette. I dag hadde jeg leiebil mens døra blir behandlet på Karosseriforum, og tok de to siste på Myrsjøen samt de fem siste i Bygdeborgen. Jeg har sett etterlatenskaper etter mer enn sau i terrenget, og i dag fant jeg ett av de store dyrene, i delvis oppløst tilstand, ved post 44, i samme kollen, på sydsiden. Jeg vet ikke hvem jeg evt. skulle gi beskjed om dette, eieren av dyret ville sikkert vite om det, så jeg håper at noen her på bloggen kan varsle videre. Bilde er vedlagt.

Bygdeborgen

Jeg grudde meg til å begynne på Bygdeborgen-kartet, og det var med rette. Uten å være kjent kjørte jeg et stykke opp i Nyhussætervegen, til den store svingen, og trasket avgårde. Men jeg kunne nok hatt nytte av å vite om stiene, jeg hadde funnet tre-fire poster før jeg fant ut at det også går en blåmerket sti gjennom området. Men virkelig vanskelig fikk jeg det da jeg ville bushe rett fra post 40 til post 39, Kollen var jo selve Bygdeborgen, og på den side jeg ville gå rundt Vetlfiskelausen var det den reneste mini-canyon. Men jeg kom meg rundt, og opplevde både turorienteringspost opg geocache i strålende solskinn på en 1. september. En flott opplevelse, selv om jeg ikke greide alle turpostene denne dagen. Men sauene liker jeg ikke, de lagde bulk i bildøra mi! Jeg hadde visst for blank bil!

Jeg prøvde å sikte meg fra post 39 til post 38, det var bare 50 meter dit, horisontale meter, men terrenget var loddrett. Umulig å ta seg fram der, ikke noe rart at totningene bygde bygdeborgen sin her.

Kompass funnet!

Nok et Silva kompass funnet, denne gang på kartet Myrsjøen, i en sti som går fra post 32 og rett nordover mot den store svingen på traktorvegen. Det var et trad. Silva Type 2 kompass.

Funndato: 30. aug. 2014.

Det befinner seg hos Per Lillevold på Gjøvik, tlf. 92256117.

Årets start i Karidalen

Så var årets Toten-trim igang, med start i nydelig vårvær og masse folk i skogen og på asfalten i Karidalen skisenter. Karidalen er et imponerende anlegg, her har skifolket på Toten virkelig stått på og laget et kjempeflott anlegg. Man får bare håpe at vintrene gir nok snø til at anlegget kan brukes til sitt formål også om vinteren. Og for orienteringsfolket viser bildet at vi har kommet i MÅL nesten før vi har begynt. På post 20 kan vi skimte at folket koser seg ute i det fine været, her var det nistepakker og matpauser og alt som hører den gode turen til!